Den kliniske it-arbejdsplads: Hvornår og hvordan får personalet nem og hurtig adgang til de mest kritiske systemer?

PrintPrint
Slides: 
Oplægsholder
Navn: 
Thomas Larsen
Stilling: 
Overlæge
Firma/organisation: 
Aalborg Sygehus, gynækologisk obstetrisk afdeling
Øvrige deltagere i projektet/initiativet
Navn: 
Heidi Forberg
Firma/organisation: 
Regioners Sundheds-it
E-mail: 
hfo@regioner.dk
Hovedbudskaber
Disse tre budskaber kan deltagerne forvente at få med hjem efter at have hørt indlægget.
1: 
Alle sygehuse får nem og hurtig adgang.
2: 
Mød en kliniker og hør hvordan nem og hurtig adgang fungerer.
3: 
Nem og hurtig adgang sparer tid og mindsker frustrationer.

Alle de danske regioners sygehuse vil inden udgangen af 2013 have Nem & hurtig adgang til de væsentligste it-systemer. Dette pejlemærke har alle regioner forpligtet sig til igennem RSI samarbejdet.

Region Nordjylland er i mål med implementeringen, mens Region Hovedstaden og Region Midtjylland har anskaffet deres løsninger og i øjeblikket er ved at implementere. Region Sjælland og Region Syddanmark er ved at forberede implementeringsplanen. Regionerne arbejder alle efter samme definition og mål. Effektiv systemadgang betyder: Systemadgang der er en hurtig, samtidig adgang til flere it-systemer. Effektiv systemadgang består af en række faciliteter som kan sammensættes i en it-løsning der udgør den enkelte regions effektive systemadgang:

1) Hurtig systemadgang  2) Single sign on  3) Sessionsbevarelse  4) Patientkontekstbevarelse:

Grundlaget for at etablere effektiv systemadgang i de fem regioner beror på eksisterende systemer og infrastruktur i den enkelte region. Med udgangspunkt i egne lokale it-landskaber, har regionerne derfor grebet opgaven forskelligt an. Uanset valg af teknisk løsning, er effektiv systemadgang realiseret i den enkelte region når følgende målbare kriterier som minimum er opfyldte:

  • kliniker skal bruge mindre end 3 minutter til pålogning første gang i løbet af arbejdsdagen og mindre end 15 sekunder for efterfølgende pålogninger i det primære system (hurtig systemadgang).
  • kliniker har fra ét primært system adgang til patientdata fra notat, medicin, PAS, booking, rekvisition/svar, Ris/Pacs, klinisk biokemi, mikrobiologi og patologi (single sign on).
  • kliniker trækker sin åbne og parate session med sig gennem arbejdsdagen (sessionsbevarelse).
  • og/eller kliniker bevarer patientkonteksten (patientkontekstbevarelse)
  • regionens løsning er implementeret på samtlige af regionens hospitaler ved udgangen af 2013.

Overlæge Thomas Larsen fra Aalborg Sygehus, vil præsentere den løsning som Region Nordjylland har implementeret til deres klinikere. I Region Nordjylland er det lykkedes at skabe en løsning, hvor de hospitalsansatte ikke bruger mere end 25 sekunder på første login, og derefter tager det kun otte sekunder at logge ind igen. Det er en massiv tidsgevinst i forhold til tidligere.

Udover de åbenlyse fordele som at bruge mindre tid på it og mere tid på patienterne, er der en række andre fordele ved at anvende Nem & hurtig adgang. Først og fremmest er det muligt at logge på Nem & hurtig adgang fra alle typer af udstyr som fx tablets, telefoner og pc’ere. Det giver medarbejderne mulighed for at arbejde mobilt. Via en SMS-passcode kan medarbejderne komme på Nem & hurtig adgang, selvom de ikke er på regionens net eller computere.

Nem & hurtig adgang gør fx stuegang meget nemmere. Du kan spare en del tid og frustrationer ved, at du hurtigt har adgang til de nødvendige systemer. Og du har altid patientens data tilgængelige lige ved hånden. Når patienterne ringer ind til ambulatoriet med et spørgsmål, kan vi hurtigt slå dem op i systemet og give et svar. Tidligere kunne det tage meget lang tid at kalde en journal frem. Implementeringen af Nem & hurtig adgang er sket i hele Region Nordjylland via en nyetableret brugerorganisation.